De Bloesem- & Fruitroute

Maak je route nog leuker met een picknickmand, tapasschotel of BBQ!

De Bloesem- & Fruitroute is een prachtige route langs rustieke dorpjes en boomgaarden. Op deze tocht kunt u genieten van de bloeiende bloesem in het voorjaar en van heerlijk vers fruit en andere streekproducten die je koopt bij een van de boerderijen onderweg.

Bij deze tocht ontvangt u een kaart met de route.

U vertrekt vanaf ‘s-Gravenpolder richting ‘s-Heer Abtskerke. Hier kruist u het museumspoorlijn en volgt u de weg richting Nisse. Hier komt u langs de kaasboerderij en ziet u in de dorpskern, de Brink die we helemaal rondrijden. Dan passeert u ook bakkerij de Jikkemiene. Door het heggengebied gaat u naar de schaapskooi, wat een mooi rustpunt is om te eten en te drinken én om de schapen te bekijken (of lammetjes te aaien)
Vanuit hier rijdt u richting Overzande door het landbouwgebied met verschillende gewassen. En komt u aan het natuurgebied waar de Brilletjesdijk is gelegen. De Brilletjesdijk is genoemd naar de twee weeltjes die in de vorm van een bril ontstaan zijn tijdens de Elisabethvloed in 1421. Tussen de boomgaarden door gaat u naar de Zwaakse Weel, ook deze is ontstaan door deze vloed en behoort tot de hotspots van natuurmonumenten. Even verderop passeert u ook het bezoekerscentrum van natuurmonumenten, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Vanaf het bezoekerscentrum rijdt u over de bloemdijken via Kwadendamme naar Oudelande. Vanuit Oudelande rijdt u door een bijzonder mooi gebied waar de meidoorns in de bloeitijd nog volop te zien zijn. Waar u ook bij diverse fruitkwekers nog een fruitige versnapering kan kopen.
Langs authentieke boerderijen en idyllische watertjes loopt de route naar Baarland. Vergeet niet te stoppen bij de ruïne van kasteel Hellenburg. Maar ook in het dorpje Baarland waar u door heen komt, staat nog een kasteeltje, en een authentieke muziektent die nog gebruikt wordt. U rijdt dwars door Baarland, naar het gehuchtje Bakendorp, zo naar Hoedekenskerke. Hoedekenskerke heeft veel te bieden, naast een leuke jachthaven en een fantastisch mooi uitkijkpunt van de Westerschelde, is er veel horecagelegenheid. Daar is ook het station van de museumspoorlijn, met daarnaast een minispoorlijn.
Als u de route vervolgt door Hoedekenskerke komt u langs het winkeltje van Willumpje, Hier heeft de tijd echt stil gestaan. Echt authentiek zoals de vroegere jaren. Vanuit Hoedekenskerke tussen de boomgaarden en de landerijen naar het Lange Weegje. Aan het Lange Weegje heeft u Tropical Zoo De Berkenhof. Hier zijn heel veel inheemse diersoorten en vlinders te bewonderen. Maar ook voor een lekker bak koffie met gebak, is het stoppen het zeker waard. U kruist de museumspoorlijn en rijdt via Lenshoekdijk langs de ‘s-Gravenpolderse Weel die ook ontstaan is tijdens de Elisabethvloed.
Vervolgen rijdt u de weg naar ‘s-Gravenpolder. Voor’s-Gravenpolder slaan we linksaf en komen we langs de molen De Korenhalm, waar ook een winkeltje bij is waar de producten van de molen te koop zijn. U vervolgt de route via de buitenrand van’s-Gravenpolder naar ons vertrekpunt.